Geçmişten bugüne Google


Google, bir anda şimdiki Google halini almadı. O'da yarıştı ve hala bir yarışın içinde. Başka arama motorları vardı. Bunların başında AltaVista arama motoru geliyordu. Ne çapta bir tanınmışlığa sahipti bilmiyorum ama Google'dan önce en çok kullanılan oydu.

AltaVista en çok kullanılan web tarayıcıydı fakat kullanıcılar memnun değildi. Aranan kelimeyle sonuçları alakasız oluyordu ve sonuçlar doğru sıralama ile gelmiyordu. Memnuniyetsiz kullanıcılar arasında iki öğrenci arkadaş olan Lerry Page ve Sergey Brin'de vardı...

Arama sonucu olarak sıralanan başlıkların alt kısmında yer alan, kısa tanıtıcı yazılar AltaVista arama motorunda güncel bir şekilde verilmiyordu.
Google'ın kurucuları, Lerry Page ve Sergey Brin yeni bir arama motorunun gerekliliğinin farkına varmaları Google'ın temellerinin atılmasını sağladı.

Lerry Page ve Sergey Brin oluşturdukları yeni arama motorunda bu sorunları ortadan kaldırmak istediler. Arama sonuçlarının daha doğru sıralanması için Google RageRank geliştirildi. PageRank değerini şüphesiz en çok etkileyen şey sitelerin link sistemindir. Link almak ve link vermek gibi. Her link Google'da bir değere sahiptir. Link verilen kelimeyle, linkin ulaştığı yerdedeki konuların ilişkili olması gerekir. Eğer internet sitenizde gereğinden fazla link veriyorsanız Google sizi bir arama motoru olarak görür ve siteniz değer kaybeder.

Google'ın ilk logosu tarayıcıyla taranmış bir eldi. Yanlış hatırlamıyorsam bu el Larry Page'e aitti(emin değilim). Daha sonra logo, şu an bildiğimiz haline benzer bir hal aldı...
Ardından "Google Holiday Logos" önem kazandı. Google her önemli gün için bir logo tasarlamaya başladı. Google Holiday Logos'a buradan ulaşabilirsiniz.

Google Chrome, 3 Eylül 2008 tarihinde duyurulan Google tarafından hazırlanmış Web Tarayıcı... Google Chrome kısa süre içerisinde en başarılı ve en çok kullanılan web tarayıcıları arasında yerini aldı.

AltaVista bugün herşeye rağmen dünyanın önde gelen arama motorları arasında yer alıyor.
Google ise bunlar ve daha fazlasıyla beraber bugün dünyanın en çok kullanılan arama motoru oldu. Şimdi milyonlarca kullanıcının web tarayıcı ana sayfası olarak ayarlanmış durumda. Ve pek çok kişi interneti Google'dan ayrı düşünemiyor...
Share |

0 yorum:

Yorum Gönder

Bumerang